top of page

Tips 3 av 7 // Egenomsorg : Bevegelse

Oppdatert: 2. feb. 2021

Dette er en serie med tips til hvordan du kan ta vare på deg selv i en kanskje vanskelig tid med sosial distansering, hjemmekontor og mye alenetid. Ikke alle tips passer for alle, men kanskje finner du noe som passer for deg, og din hverdag - noe som kan bidra til økt livskvalitet.


Som levende vesener trenger vi å være i aktivitet for å holde hode og kropp (muskler, skjelettet, nervestystem - alt) vedlike. Med hjemmekontor kan jeg merke at jeg sitter mer, tar færre pauser og er generelt mer i ro. Hvordan er det for deg?

Trening og aktivitet

Det er godt forankret i vår kultur at det er bra for helsen å trene og holde seg aktiv. Det fremstår ofte som selve eleksiren til et lykkelig liv, og vi kan knapt åpne sosiale medier uten å få presentert både den ene og den andre oppskrift. Hvordan vi kan nå toppformen, sommerformen eller andre fordelaktige former. Og mengden med tips (og press) topper seg to ganger i året - etter Jul og etter sommerferien.


Helse i hver dråpe - gift i hver liter...

Jeg tenker litt på Bakermester Harepus som forteller om sin bestefar, når jeg skriver dette.. For min bestefar sa nemlig at det er helse i hver dråpe og gift i hver liter.

I overført betydning gjelder dette for det meste i livet. At det handler om balanse.

Ja, ja - nok om den bestefaren...


Jeg ønsker å invitere deg til å kjenner etter hvordan du har det, og hva som motiverer deg. Vi vet at aktivitet er bra for oss, så er det tilgjengelig for deg å finne en aktiviet som passer for deg? En form for aktivitet eller bevegelse hvor terskelen ikke er for høy. Er det noe du er nysgjerrig på? Og som med det meste - det er faktisk myyye bedre å gjøre litt enn ingenting.


Bevegelse

De aller fleste av oss er født så heldige, at vi fra barnsben av, har kunnet bevege oss fritt og relativt uanstrengt. Fra de første prøvende bevegelsene mot mors bryst, utforsking av hvordan vi kan bruke kroppen gjennom å lære å rulle fra rygg til mage, åle oss fremover - og bakover, reise oss, ta våre første skritt, og etterhvert løpe rundt, og både klatre, hoppe og sykle. For de fleste barn er bevegelse intuitivt, de beveger seg uten å tenke at de må mosjonere eller trene. Fra vi var små bevegde vi oss gjerne i samspill med andre, være seg mor, far, søsken, eller andre. Det er slik vi lærer og erfarer - lever - gjennom å bruke sansene våre og å bevege oss. Bevegelse er også kommunkasjon. Hvordan beveger du deg? Alene, og i samspill med andre?


Som stammefolk måtte vi bevege oss og bruke sansene for å overleve. Vi måtte kunne løpe bort fra truende farer, klatre i trær for å sanke frukt og nøtter, gå for å forflytte oss fra sted til sted, bøye oss for å kunne jakte/sanke mat osv.


Du har sikkert sett denne før.


I dag, i vårt samfunn er det sjelden vi må mobilisere store krefter for å måtte overleve, og ett eller annet sted på veien mister vi kanskje den indre motivasjonen til, og gleden ved, å bevege oss? Alt rundt oss er effektivisert og modernisert for at det skal bli lettest og enklest mulig for oss.


Hvorfor?

Jeg, som de aller fleste, er klar over alle helsefordelene med å være aktiv og trene. Og likevel kunne jeg helt sikkert vært både mer aktiv og bedre trent. Det ville sikkert vært bra for helsen min. Vi vet alle at styrketrening gir sterke muskler, som støtter skjellettet vårt, og kondisjonstrening styrker hjertet, og at all aktivitet er med på å forebygge mange ulike sykdommer. Og likevel...


Treningsglede - eller skrekk og gru?

Hvordan er forholdet ditt til aktivitet? Gleder du deg eller vegrer du deg?


Det er faktisk de aller færreste jeg kjenner som gleder seg til å gå ut og løpe, eller trene styrke. De gjør det som en aktiv investering fordi de vet at det er bra for dem, og har klart å gjøre dette til en integrert del av livet sitt fordi de har bestemt seg for det. Og de vet av efaring at de føler seg bedre etterpå.


Jeg kan kjenne igjen å føle motstand. Grue meg, prøve å finne unnskyldninger....


Det fasinerende er, at selv om jeg har kjent på motstand, har jeg aldri angret på å ha vært i aktivitet. Uavhengig om det var løpetur, skitur, skogtur, dans - eller yoga.


Så hva er da grunnen til at jeg ikke gjør det mer?Prioritering

Er det at jeg ikke gidder? Eller er det at jeg har det så behagelig nå, så jeg utsetter det litt - og så dukker det opp noe som kommer i veien? Er det barna? Eller kanskje jobben?


Det som er irriterende, er at de som trener jevnlig sier at man må bare prioritere det, sette av tid og bestemme seg for å gjennomføre. Og så etter en stund så går det av seg selv. Da blir man liksom ikke helt happy uten... Ja da, ja da. Men hvordan komme dit?


Hvordan er det for deg å bevege kroppen din?

Har du med oppmerksom tilstedeværelse kjent etter hvordan ulike former for bevegelse og aktivitet kjennes? Hvordan er det for deg å gå, danse, sykle, trene styrke, gjøre yoga, tai chi, gruppetrening, spille ball av et slag, tennis, golf, svømme, hoppe, klatre, skøyter, ski... ?


Hvordan har du det når du er i bevegelse? Kan du huske at det var noe du syntes var gøy da du var liten? Hvor aktiv er du nå, og hva synes du er gøy?


Motivasjon

Hva trenger du? Og hva er du villig til å legge inn av innsats?

Og ikke minst - hva er du villig til å ofre, eller gi slipp på?


Glasstak og mønstre

Har du en tanke om hva du kan og ikke? Har du en tanke om at du ikke er en sånn en, som driver og trener, i tide og utide? Eller gidder du ikke å sette i gang, for det kommer aldri til å funke? Eller lar du bare dagene gå uten å være oppmerksom eller bevisst. Jeg kan kjenne meg igjen her også. (Ta en titt på tips 1: struktur).


Hver gang du tenker at du kanskje skulle trent eller gjort noe aktivt, hva er det som faktisk stopper deg? Kjenn etter og skriv det gjerne ned. Er det tilgengelig å utforsk det? Bli kjent med det? Erkjenne det?


Terskel

"Terskelen er for høy", hører jeg ganske ofte. Eller, "Nei, jeg er alt for stiv til å kunne gjøre yoga", eller "jeg er ikke flink nok til å gå på gruppetimer... " Og ja - jeg kan kjenne igjen det også. Men hvem er det som setter terskelen? Hmmm... det må kanskje være meg det da? Jeg som ikke vil være "dårlig", eller som ikke vil eksponere meg, eller...?


Min tilnærming

Mitt forhold til trening varierer, selv om de aller fleste nok vil plassere meg i en båsen "sporty og aktiv". Jeg synes det er kjedelig å trene styrketrening, og gjør det sjelden selv om jeg vet at det er bra for meg...Så jeg har funnet noe jeg liker. Noe jeg klarer å holde meg motivert for, og som gir meg mening.


Tur (alene, med hunden - eller naboen :-)

Vi har hund, og dermed vet jeg at jeg må ut minimum to turer hver dag (de andre i familien bidrar også). Da går jeg 25-40 minutter hver gang, og dette danner "basen" min. Har du ikke hund, gjør avtale med naboen eller en venn om en eller flere turer i uken. Gåing er noe de aller fleste av oss klarer og som vi enkelt kan regulere intensiteten på, gjennom å velge ulent trerreng, bakker, ulikt tempo mm. Du velger selv om du vil gå rundt kvartalet, til butikken, til skogen, langs vannet...


Og - når vi går med noen er det også sosialt, og vi får skravla litt.

Det er jo et pluss i disse tider!

Tur kan gi fantastiske naturopplevelser - i all slags vær.


Trenings date

I tillegg har jeg yoga-date to morgener i uken. Da møtes vi på matta til fast tid, og følger noen yogarutiner på youtube som vi liker. Da gjør jeg det sammen med noen og terskelen for å sluntre unna er høyere. Det er hyggelig og sosialt selv om det "bare" er på facetime (vi legger alltid inn 5-10 minutter til skravling etterpå). I tillegg prøver jeg å få til en skitur eller joggetur i ny og ne, når jeg kjenner overskudd og lyst.


Så, om det gir mening for deg - her er noen tips for å komme i gang

- Utforsk hva som skjer i kroppen din når du tenker på trening og aktivitet, hva skjer med energien din. Er det noe som gir deg mer eller mindre energi?

- Se om du kan finne noe som motiverer deg, som hjelper deg igang

- Hva vinner du og hva taper du ved å gjøre/ikke gjøre det du tenker på?

- Velg noe som ikke krever stor investeringer, men som er lett tilgjengelig

- Hvis det er litt ubehagelig, bestem deg for hvor lenge du vil tåle å ha det sånn

- Begynn rolig nok til at du kan holde ut over tid

- Lag deg en plan med realistiske mål over tid

- Få nok søvn (ref tips nr 2, dette undervurdert også for fysisk aktivitet)

- Gjør avtaler med andre, da blir det kanskje mer forpliktende - og hyggeligere?

- Skriv det opp, heng det synlig, og om du orker - før logg


Ta vare på deg selv & god bevegelse!
Flere tips og mer info om du er nysgjerrig:Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page