top of page

Tips 7 av 7 // Egenomsorg : å logge av og på

Stikkordet er egenomsorg. Hvordan kan du ta vare på deg selv i en krevende hverdag med sosial distansering, hjemmekontor og mye alenetid?


Å bli sakte kokt...

Tenk deg at du ligger i et badekar. Vannet er akkurat litt for kjølig, så du bestemmer deg for å skru på varmen. Gradvis - en grad av gangen - blir vannet varmere og varmere. Vannet varmes opp så gradvis at det er vanskelig å kjenne overgangen mellom gradene... Når går det (egentlig) fra å være lunkent til varmt, og fra varmt til glovarmt? Greier du å kjenne når det er varmt nok? Eller er det slik at du kjenner det når det har kokt over, eller er uutholdelig varmt? Hvor tilgjengelig er din av-på knapp?


Jeg kan kjenne igjen dette i livet. Det er vanskelig å kjenne etter hvor grensene og overgangen er. Har jeg med hele meg, eller halser jeg etter, kjører på? Plutselig kan det gå opp for meg at jeg er i en eller annen situasjon som er vanskelig eller overveldende. Noe har gått for langt. Det kan være følelsen av å oppdage at (shit) jeg har lagt på meg 7 kilo - hvordan/når skjedde det? Eller kjenne meg som et punktert og flatt dekk - helt uten energi - når ble det slik? Eller at det plutselig en morgen ikke er mulig å komme seg ut av sengen - hvordan ble det slik?


Det går i ett. Det er full fart. Høyt og lavt. Rekke ditt og datt, og prestere her og der.... Det kan være gøy, kanskje litt travelt, men vi er i dytten... Evnen vår til å sette av tid til egenomsorg, være oppmerksomt tilstede og regulere i takt med organismen, er i stor grad fraværende. Jeg kjenner det selv, og blir fascinert av fenomenet. Tar meg selv i å være på vei inn i hamsterhjulet...


Ja, jeg tenker det er bra å ha evnen til å stå på, at vi kan kan mobilisere og handle - og at vi tåler og har evnen til å stå i tøffe tak. Det er mer når det blir en vane å hige, strekke seg, holde seg aktiv og ikke tillate seg å kjenne etter og hvile, at varseltrekanten bør frem...


Hvordan er dette i ditt liv?


En side til å "brenne lyset i begge ender" er redusert overskudd og dermed også redusert konsentrasjon og fokus. Dette er i ferd med å bli en mangelvare. Konsentrasjon og fokus, og evnen til å logge av og på er en muskel som må ha regelmessig trening. Med evnen til å fokusere blir vi mer klartenkt, bevisst og rolig. Vi evner å være mer tilstede og oppmerksomme på det vi opplever og møter i livet. Det blir lettere å ta beslutninger, være tilstedeværende og åpen.

Vi trenger å trene daglig på å holde fokus og å øve konsentrasjonen - dette gjør oss mentalt sterkere og mer utholdende.


For meg handler det i stor grad om å gi meg selv avbrekk fra kontinuerlige input og støy. Gi meg selv anledning til å stoppe opp - kall det gjerne en Time Out. Så enkelt - og så vanskelig.


På mange måter er det lettere å bare la seg rive med av det som skjer, og kanskje er det ubehagelig å vende oppmerksomheten innover, kjenne etter? Kanskje kjenner du på uro eller ubehag? Livet er også uro og ubehag, og evnen vår til å møte, tåle og forstå dette ubehaget, kan være med på å dempe følelsen av stress, angst og depresjon.Hvordan logger du deg av og på?


Her er tre måter du kan øve deg på å logge av og på:


Natur

For meg er naturen magisk. Ren og fri for føringer - den er ikke snill eller slem - god eller vond.

Ja, den kan være nådeløs og vakker, vill og varm, lun og iskald, stødig og lunefull. Men den har ingen intensjon - annet enn å være. Den er. Uavhengig av meg.


I naturen finner jeg ro, fotfeste og evnen til å komme i kontakt med pusten min.


Å gå tur i skogen, fjellet eller ved vannet kan være en skikkelig dose hverdagsterapi!

Yoga

Å møte matta med bare tær er også et møte med meg selv, og hvordan jeg har det. Møtene med matta gir meg en anledning til å vende oppmerksomheten til hvordan jeg har det i kroppen min. Bli kjent med dagsform, hva som preger meg, utforske det jeg blir oppmerksom på. Det kan være krevende å holde oppmerksomheten på pusten, jeg kan kjenne på utålmodighet, ubehag eller frustrasjon. Da forsøker jeg å puste og være vennlig med meg selv, forsøker å hente frem nysgjerrigheten, barnet i meg og utforsker det å faktisk bare være - her og nå - på matta.

Noen dager kjenner jeg på en deilig ro, mens andre dager er det som om jeg klør innvendig...


Utforsk og finn din form


Ingen møter med matta er like, men jeg kjenner like fullt og helt at det gir meg en balanse, en stødighet og oppmerksomhet i hverdagen, og jeg øver stadig på min evne til å være oppmerksomt tilstede i både pust og kropp.


Yoga er så uendelig mye mer enn en samling med strekkøvelser.


Meditasjon

Meditasjon gir deg muligheten til å stoppe opp, og vende oppmerksomheten innover. Har du ikke meditert før kan dette oppleves rart, vanskelig og utilgjengelig. Jeg anbefaler å begynne rolig og forsiktig - se om du kan snuse forsiktig, utforske og tilpasse etter dine behov. Som om du blir kjent med en ny verden.Du kan meditere bare på pust, med oppmerksomhet på kroppen, med et mantra, eller med en lyd. Finn din form. Min erfaring er at det til å begynne med er lettest å begynne med ledet meditasjon, det vil si at noen snakker og veileder deg. Det finnes mange ulike app'er og abonnement for ulike former for meditasjons. Utforsk og finn det som passer for deg.


Har du lyst til å prøve, finner du her en gratis 5 minutters mantra meditasjon:
Kjenner du på uro, ubehag eller stress i hverdagen?

Er du nysgjerrig på stressmestring, meditasjon og yoga?


I september arrangerer Hverdagsterapi.no en helg med dette som tema.Vil du vite mer?

Send en e-post (hei@hverdagsterapi.no), så får du informasjon om helgen :-)


***


Ta vare på deg selv & lykke til!


Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page